اختلال یادگیری نوشتن در کودکان که یکی از انواع اختلالات یادگیری است امروزه کودکان زیادی را به خود درگیر کرده و والدین نیز مسلما نگران شده اند. کودکی که به این اختلال دچار می شود توانایی نوشتنش به طرز باور نکردنی کم می شود و حتی سطح در حد انتظار را هم رد می کند. این موضوع درحالی است که نوشتن و خواندن یکی از اصلی ترین مهارت های اساسی هر انسانی می باشد که برای موفقیت های تحصیلی و فعالیت های روزمره واجب و حیاتی است. از این رو چاره کار چیست؟ برای مثال افرادی را می بینیم که به اختلال یادگیری نوشتن دچار نیستند اما به علت نداشتن سواد کافی این توانایی را ندارند که نتیجه آن تغییر کردن زندگی هایشان شده است.از این رو ما در ادامه سعی کرده ایم شما را با اختلال یادگیری نوشتن در کودکان آشنا کنیم و سپس به سراغ بهترین روش درمانی برویم.
اختلال یادگیری نوشتن در کودکان چیست؟
اختلال یادگیری نوشتن در کودکان یکی از انواع اختلالات یادگیری می باشد که در سرتاسر دنیا کودکان بسیاری به آن دچار شده اند. کودکی که به این اختلال دچار می شود نمی تواند به راحتی بنویسد که در بسیاری از اوقات تشخیص داده شده اختلال یادگیری نوشتن در کودکان با مشکل های ذهنی، اختلال خواندن و اختلال یادگیری ریاضی همراه است.
در حقیقت کودکی که به این اختلال دچار می شود مهارت های نوشتنش با دیگر کودکان فرق دارد. حتی اگر این کودک بهترین آموزش ها را ببیند و یا بهره هوشی بالایی داشته باشد، اما اگر به این اختلال دچار شده باشد به راحتی نمی تواند بنویسد. کودکان مبتلا به این اختلال معمولا بد خط، نامرتب و کج و معوج می نویسند یا در شرایط حاد تر غلط های دستوری، نقطه گذاری، پاراگراف بندی و املایی مشکل دارند.
انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
اختلال یادگیری نوشتن در کودکان انواع مختلفی دارد که در ادامه به شایع ترین آنها پرداخته ایم :
دست خط از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
دست خط بد را با کودکی که دست خطش به دلیل اختلال یادگیری بد است اشتباه نگیرید. چون ممکن است بهترین دانش آموزان هم دست خط های بدی داشته باشد. در اصل اختلال یادگیری نوشتن در کودکان دست خط هایشان را آنقدر بد می کند که کلا ناخوانا می شوند. علاوه بر ناخوانا نوشتن این کودکان کند هم می نویسند.
املا نویسی از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
املا نویسی یکی دیگر از انواع اختلال یادگیری نوشتن می باشد. در اصل هجی کردن و توانایی ایجاد هماهنگی بین اصوات و حروف مهارتی است که باید یک کودک سالم یاد بگیرد تا بتواند درست و صحیح بنویسد. از این رو تطابق و هم خوانی بین واج ها و نوشته ها که یک مهارت است در کودکان مبتلا به این اختلال وجود ندارد یا به خوبی رشد نکرده است.
ترکیب از انواع اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
کودکانی که به این نوع از اختلال یادگیری دچار می شوند در انشا نوشتن و ترکیب درست کلمات برای نوشتن مشکل دارند. به عبارتی دقیق تر کودک مبتلا به این اختلال در تبدیل گفتار به نوشتار بسیار ناتوان است که نتیجه آن نوشت های سراسر غلط بر روی کاغذ می باشد.
نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
در ادامه ما شما را با مهم ترین نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در تمامی کودکان آشنا می کنیم. برخی از مهم ترین نشانه های اختلال یادگیری نوشتن در کودکان عبارت است از :
- کودک کلمات را یا نادرست و یا ناقص می نویسد.
- کودک کلمه ها را متناقص می نویسد بصورتی که بزرگ و کوچک هستند.
- کودک کلمه ها را با اندازه های نامنظم می نویسد.
- کودک کلمه ها یا حروف هایی که می نویسد ناتمام هستند.
- کودک در حین نوشتن بسیاری از کلمات را حذف می کند.
- کودک فاصله های نامناسب بین کلمه ها و حروف می گذارد.
- کودک مداد را در حین نوشتن بر روی کاغذ فشار می دهد تا پررنگ بنویسد.
- کودک آهسته و کند می نویسد.
دلیل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
دلایل زیادی در به وجود آمدن این اختلال یادگیری نوشتن در کودکان دخیل هستند ولی مهم ترین دلایل که موجب این اختلال میشوند، عوامل زیر است :
ژنتیک از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
طی بررسی های انجام شده توسط متخصصین حوزه بیان شده که ژنتیک در مبتلا شدن کودکان به این اختلال نقش دارد. حتی شیوع این اختلال وقتی بیشتر می شود که خانواده ازدواج خانوادگی کرده باشند.
مشکلات مغزی از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
کودکانی که کارکرد های مغزی خود دچار اختلال هستند ممکن است به این اختلال نیز دچار شوند. چون کودکان مبتلا به این اختلال رشد مغزشان آهسته تر از حد معمول است.
اشکال در توجه و تمرکز از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
کودک هایی که مشکل در توجه و تمرکز دارند نمی توانند به درستی بر روی مباحث درسی و زندگی توجه و تمرکز کنند چون همواره حواسشان پرت است. یا به عبارتی دیگر می توان گفت این کودکان نمی توانند برای زمانی بلند بر روی یک موضوع تمرکز کنند.
مهارت های حرکتی از دلایل بروز اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
امروزه با توجه به دلایل متعدد در بسیاری از کودکان هماهنگی های حرکتی لازم برای درست نوشتن به حد کافی رشد نکرده است. به عبارتی ساده تر ضعف مهارت های حرکتی، عدم هماهنگی انگشتان، عدم هماهنگی بین دست و چشم ها می تواند منجر به اختلال نوشتن در کودکان شود.
مشکلات ناشی از این اختلال در کودکان
کودکانی که به این اختلال دچار هستند با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، که اگر دیگران از آن بی خبر باشند و کودک را درک نکنند، نتایج مخربی را روی وی میگذارند. برخی از این مشکلات عبارتند از :
مشکل در نوشتن حروف یکی از مشکلات ناشی از این اختلال است
کودکانی که به این اختلال دچار شده اند خطوطی که می نویسند منحنی شکل است. چون کودک نمی تواند به درستی مداد را در دست بگیرد و بنویسد که نتیجه آن فاصله گذاری و اندازه نامناسب بین کلمات می باشد. برای مثال به راحتی می توانید بفهمید که کودکتان همانند سایر دوستانش املاهایی را که می گویید نمی نویسد.
درد و ناامیدی از دست خط یکی از مشکلات ناشی از این اختلال است
کودکانی که به این اختلال دچار هستند موقع نوشتن از درد دست خود شکایت می کنند. چون این کودکان حالت آرنج و مچ دست هایشان بد و غیر اصولی قرار گرفته است که نتیجه آن در دست گرفتن خودکار یا مداد به صورت غلط می باشد. همچنین ممکن است برگه های کاغذ از زیر دست این کودکان سر بخورد در نتیجه کودک به علت ایجاد شرایط نامناسب نمی تواند درست بنویسد و دچار درد خواهد شد.
مشکل در فاصله گذاری متن یکی از مشکلات ناشی این اختلال است
یکی دیگر از مشکلات ناشی این اختلال در کودکان مشکل در فاصله گذاری بین کلمات و حروف می باشد. حتی می توان گفت که یکی از دشوارترین کارهایی که کودکان مبتلا به اختلال نوشتن با آن مواجه هستند نوشتن درون کادرهای کوچک است. همچنین می توان گفت که مشکلات مرتبط با فاصله گذاری نوشتار در کودکانی که دچار اختلال پردازشی دیداری نیز دیده می شود.
مشکل در هجی کردن کلمات یکی از مشکلات ناشی این اختلال است
اصولا نوشتن برای کودکانی که به این اختلال دچار هستند بسیار سخت و مشکل است که همین موضوع باعث می شود ریسک بروز مشکل و اشتباه بالا برود و کودک نتواند حروف را به درستی هجی کند. همچنین کودکان مبتلا به این اختلال زبان انگلیسی را هم به درستی نمی توانند بنویسند و در هجی کردن آن هم مشکل دارند.
عدم رعایت اصول گرامری یکی از مشکلات ناشی این اختلال است
کودکانی که دچار این اختلال هستند عملکرد های نوشتاری شان مانند برنامه ریزی و جمله های گرامری با مشکل مواجه است. از علائم شایع آن می توان به نوشتن جملات سرسری و پر از اشتباه و عدم نقطه گذاری صحیح اشاره کرد.
نحوه ی تشخیص اختلال یادگیری نوشتن در کودکان
یکی از موضوعات حائز اهمیت اختلال یادگیری نوشتن در کودکان تشخیص به موقع می باشد. به عبارتی دیگر اگر به موقع این اختلال را در کودکان خود تشخیص ندهید پیامدهای نامطلوبی به دنبال آن به وجود می آید. از این رو باید برای تشخیص آن از راه های مختلفی اقدام کنید. برای مثال در وهله ی اول خودتان می توانید پیشرفت تحصیلی و فعالیت های روزمره کودکتان را بررسی کنید. در وهله ی بعد باید به سراغ یک مشاوره متخصص در این زمینه بروید چون این کودکان بیمار نیستند تنها همانند سایر افراد نیاز به آموزش های لازم و تکنیک های درمانی دارند. از این رو اگر به یک متخصص مراجعه کنید کودک شما را براساس موارد زیر ارزیابی می کند.
- درک کودک از تصاویر، حروف الفبا، شکل ها و موضوعات مختلف ارزیابی می شود.
- میزان و چگونگی نحوه مشارکت دانش آموز در کارهای گروهی و کلاسی ارزیابی می شود.
- نحوه نوشتن جملات و املاء کلمات بررسی و ارزیابی می شود.
- میزان توانایی کودک در نوشتن کلماتی که دارای تلفظ یکسان اما نوشتار متفاوت هستند بررسی و ارزیابی می شود.
- توانایی شنیدن کودک نیز بررسی و ارزیابی می شود.
پیشنهاد میکنیم برای اینکه مطمئن شوید کودک شما به ابن اختلال دچار است یا خیر، در تست اختلال یادگیری در کودکان شرکت کنید. این تست کاملا رایگان بوده و از معتبر ترین تست های اختلال یادگیری در کشور میباشد.
والدین چگونه می توانند به کودک خود برای درمان این اختلال کمک کنند؟
عوض کردن برگه های کودک
می توانید برگه های بی خط را جمع کنید و به آن ها برگه های با خط بدهید تا به راحتی بتوانند کلمات را روی خط بگذارند و فاصله جاهای خالی را کاهش دهند.
یاد دادن تایپ کردن
می توانید به کودکان خود در پشت کامپیوتر تایپ کردن را یاد بدهید زیرا با این کار هم سرعت نوشتنش به مرور بالا می رود و هم استرس او برای نوشتن از بین خواهد رفت.
تمرینات ورزشی چند حسی
می توانید از کودک خود بخواهید با شن بازی کند تا با انگشتانش برای نوشتن کلمات بر روی زمین استفاده کند. چون با این کار به خاطر سپردن کلمات در ذهنشان افزایش می یابد.
صحبت کردن و نوشتن
از کودکتان بخواهید کلماتی را که می نویسد با صدای بلند بلند بخواند زیرا با این کار تمرکزشان افزایش می یابد و نقاط مختلف مغز درگیر می شود.